Naturen som inspirasjon - til et interiørkonsept.

Jeg elsker å bruke naturen som inspirasjon når jeg skal lage et interiørkonsept. Nturen blir jeg aldri lei av å se på, og det er noe tilfredstillende med naturlige materialer. Det å bruke treverk, stein, naturlige tekstiler  som ull, bomull og lin og planter i interiøret tar oss nærmere naturen og der vi opprinnelig kommer fra. Mange velger bolig pga utsikt til f.eks sjøen eller skogen. Det å bringe naturen inn i boligen sin, og den følelsen det tilfører kan øke verdi og trivsel i boligen.

Jeg fikk låne en leilighet med sjøutsikt for en tid tilbake. Det var i en utfordrende periode, og den roen sjøen gav meg i denne perioden var ubeskrivelig og uvurderlig. 

Det er ikke alle som har mulighet til å kjøpe seg bolig med sjøutsikt. Men uansett sjøutsikt eller annen flott utsikt, så mener jeg at det p velge produkter som vi oppfatter som naturlige,  gi deg et resultat du er mer fornøyd med på lang sikt. 

biofilisk interiør
biofilisk design

Måter å bruke naturen i interiøret

Det er flere måter du kan la deg inspirere av naturen i boligen din. Bor du midt i byen, er ikke utsikten det store bidraget, så sant du ikke bor ved siden av en park (da er det en god ide og bringe denne inn). Har du hage med trær og andre planter, ville jeg også sørget for å ha mest mulig utsyn til hagen. Gjerne sette sittemøbler så du kan nyte beskyttet fra vær og vind. 

Alle kan ha planter og urter som en del av interiøret. Men det kan nok være lurt å velge etter evner. Jeg har iallfall ikke de grønneste fingrene. Så det å ta en prat med de som jobber på gartneriet eller blomsterhandleren når du skal handle planter, er absolutt å anbefale. Og vi kan jo lære og bli bedre på å ta vare på plantene våre. Alternativt så fungerer også kunstige planter til en viss grad. De har jo blitt veldig naturtro, og de gir fortsatt illusjonen av å være nærmere naturen.

Du kan velge materialer på gulv, vegger, møbler osv å være treverk, naturstein, kork osv. Forskning har vist at treverk i seg selv gir flere fordeler enn å være et pent gulv, bord eller vegg. Vi blir føler faktisk mer velbehag i et interiør hvor det er treverk. 

Biofilisk design

Biofilisk design handler menneskets kjærlighet til naturen og det som lever. Vi tiltrekkes ubevisst mot det som oppfattes som naturlig. Det er faktisk mye som tyder på at både effektivitet, evnen til å fokusere, lære og helse forbedres når man implementerer biofilisk design i boligen, kontoret, sykehuset osv. 

Vi tilbringer en veldig stor del av tiden vår innendørs, og ved å etterligne naturen, bringe naturen inn i form av utsikt, planter, materialer, mønstre osv, bringer det oss litt nærmere naturen. 

Vi trenger kanskje ikke flytte inn i en trehytte i skogen, men det å tenke på materialene du velger kan øke ditt velvære på en ubevisst måte. Bare det å sette en grønn plante på kontorpulten, det å sitte i nærheten av et vindu som gir naturlig dagslys, har en bevislig effekt på ditt velvære. Kan du i tillegg åpne vinduet og få litt luft er dette også en rimelig måte å bruke prinsippene i biofilisk design.

I menneskenes tidsalder har vi stort sett levd i naturen, og ikke i boliger. At vi trives best med naturlige elementer virker logisk på meg, og noe flere kanskje burde tenke på ved planlegging av et hjem, arbeidsplass eller annen offentlig instans, i stedet for å fokusere på hva som er trendy og i tiden akkurat nå. Vi er jo tross alt en del av naturen. 

Du kan lese mer om emnet her

biofilisk design

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tidligere innlegg